Nee, gelukkig niet. Zonder rug is het alleen maar lastiger. Je rug is namelijk onmisbaar voor je. De rug is de plek waar de wervelkolom zich bevindt en waar je je houding, beweeglijkheid en stevigheid aan te danken hebt. Met een stevige rug kunnen je armen en benen zich redelijk vrij bewegen om bijvoorbeeld te kunnen zwaaien, lopen, fietsen en dansen. De wervelkolom herbergt en beschermt ook nog eens belangrijke zenuwbanen die erdoorheen lopen.
Toch is de rug ons vaak tot last. Rugpijn is één van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. Naar schatting 80 procent van de mensen heeft ooit rugpijn gehad (of krijgt dat nog…). Heb je nog nooit te maken gehad met rugpijn? Gefeliciteerd! Maar hou er dan rekening mee dat je er hoogstwaarschijnlijk nog weleens last van kan gaan krijgen. Ik geef je natuurlijk geen garanties!
Als je op internet zoekt naar rugpijn, krijg je ontelbaar veel resultaten. Variërend van gratis pijntests tot hele medische verhandelingen over rugpijn en oorzaken daarvan. De hoeveelheid informatie zorgt er vaak voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En het gevaar dreigt dat je verkeerde informatie krijgt over je klachten. Toch is het belangrijk om jezelf goed te (laten) informeren, bijvoorbeeld door deze blog verder te lezen. Ik pretendeer niet dat ik alles over rugpijn weet, maar door de medische vakken van mijn masseursopleiding en helaas ook persoonlijke ervaring kan ik er wel het een en ander over schrijven.
De taal van de rug
Is het je weleens opgevallen dat er veel uitdrukkingen bestaan die over de rug gaan? Denk bijvoorbeeld aan “De rug recht houden”, “Iets achter de rug hebben”, “Een brede rug hebben”, “Over de rug van een ander” en “Met de rug tegen de muur staan”. Uit de meeste van deze uitdrukkingen kun je afleiden dat de rug een beschermende functie heeft. Vaak heeft de uitdrukking een wat negatieve klank. Soms is er een verband aan te wijzen tussen de rugpijn en een gebeurtenis in je leven. Als je iets achter de rug hebt, heeft dat vaak geen leuke betekenis. En soms is het zo dat je daadwerkelijk last van je rug hebt gekregen door die gebeurtenis. Herken jij dat bij jezelf?
Wat kun je aan rugpijn doen?
Het belangrijkste: blijf niet zoeken naar informatie op internet en zelf diagnoses stellen, maar vraag om hulp. Bijvoorbeeld aan je huisarts of fysiotherapeut. Maar denk er ook eens over na wat voor jou de toegevoegde waarde van complementaire zorg kan zijn. Waardoor komt jouw rugpijn*? Als je dat onder ogen ziet, kun je gericht op zoek naar hulp. Niet om de symptomen te bestrijden door bijvoorbeeld oefeningen (die overigens absoluut waardevol zijn voor je fysieke gesteldheid), maar door naar de oorzaak te gaan en daar aandacht aan te besteden.
Kijk eens bij Maximaal Gezond
Daar kun je een zorgprofessional vinden die bij je past. Een holistische denk- en werkwijze staat bij allen centraal. Dat betekent dat we naar jou én naar alle factoren kijken die jouw welzijn kunnen beïnvloeden. En hoe we op een positieve manier het welzijn kunnen ondersteunen, versterken en herstellen.
Voor wie meer wil weten, hieronder uitgebreid de Diverse vormen en oorzaken van rugpijn
Er zijn diverse verschijningsvormen van rugpijn. En er zijn talloze mogelijke oorzaken aan te wijzen. Hieronder staat een niet-uitputtende opsomming van de soorten rugpijn.
Naast de genoemde soorten rugpijn is er ook nog rugpijn waar een duidelijke fysieke oorzaak aan te wijzen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reumatische aandoeningen (ziekte van Bechterev), onbalans door een afwijking van de wervelkolom (scoliose, kyfose en lordose), slijtage van de wervels en in een enkel geval tumoren.
Cornelis van Bemmel – AAN Massagepraktijk
3 Comments
Inderdaad belangrijk om niet te lang met klachten rond te blijven lopen. Bezoek je huisarts of raadpleeg een fysiotherapeut. Zo kan je gericht op zoek gaan naar een manier om te herstellen.
Rugpijn is erg vervelend. Ik heb er ook een lange tijd last van gehad. Ik merk dat het belangrijk is om aan je houding te werken en genoeg beweging te krijgen. Ook heeft mijn fysio tips en oefeningen gegeven die ik thuis kan doen. Deze hebben veel effect gehad.
Ik heb ook een tijdje last van pijn tussen mijn schouderbladen. Stress zal bij mij vast een factor spelen. Ook ga ik beter op mijn houding letten zodat ik hopelijk sneller van de klachten af ben. Een probleem moet je immers bij de kern aanpakken!